Folk en Wereldmuziek (saz)

Folk

De optie Folk/Volksmuziek nam meteen een vliegende start in het schooljaar 2005-2006 met 58 leerlingen en enkele geslaagde optredens zoals het meespelen op het Winterfeest, een druk bijgewoonde aperitiefauditie en een enthousiaste "Dag van de Folk" 2006 in 't Ey in Belsele.

Sinds het schooljaar 2009-2010 is de optie folk niet langer meer een 'experiment' maar wordt ze erkend als een volwaardige richting.

Keuzemogelijkheden

Folkgitaar
Folkviool
Doedelzak
Diatonisch accordeon
Folkzang

Locaties

De lessen worden gegeven in de volgende locaties:

Sint-Niklaas (hoofdgebouw SAMWD)
Sint-Niklaas (Truweelstraat 136)

Docenten

Folkgitaar leer je bij Bert Van Reeth, die naast het klassieke gitaarspel gespecialiseerd is in o.a. de DAGDAD-stemming. Hij speelt en/of speelde bij FolkloF Orchestra en Amorroma. Geregeld geeft hij les op de volksmuziekstages in Gooik.

Folkviool leer je bij Wouter Vandenabeele. Hij is van vele markten thuis: Flanders Ethno, Gooik, folk- en jazz-stages van Muziekmozaïek, Ambrozijn, Olla Vogala. Hij is een tovenaar op de folkviool die je allerlei vioolstijlen leert: traditionele volksmuziek, folk, wereldmuziek... Wouter leidt ook de folk-samenspelgroep.

Doedelzak leer je bij Bart Van Troyen (afgestudeerd speler op de barokmusette-doedelzak aan het Lemmensinstituut) en bij Bart De Cock (Kadril, De Garre van Kornee), sinds 1979 lesgever doedelzak te Sint-Niklaas en later ook op de volksmuziekstages in Gooik. Bart De Cock zette in 2006 een orkest van 130 doedelzakken op het folkpodium van Nekkanacht en bezielt sindsdien -als dirigent- de doedelzakfanfare De Grote Kornemuze.

Diatonisch accordeon leer je bij Jeroen Laureyssens (the quest). Jeroen is 24 en geeft dit schooljaar voor het eerst les in onze academie.

Folkzang leer je bij Elly Aerden. Ze geeft diverse zangstages en voor haar eigen groep Mairan schreef ze de meeste liederen. Elly werkt heel creatief: zoeken naar interpretatie, eigen teksten, melodieën en harmonieën. Natuurlijk hoorde u ook al van haar als Eléonor, waarin ze Latijns aan de slag gaat met violist en arrangeur Wouter Vandenabeele, de superbe cellist Lode Vercampt, drummer Luc Vanden Bosch, accordeonfenomeen en pianist Florejan Verschueren. 

Wereldmuziek:

Saz

De saz of baglama is een luit met een kalebasvormige klankkast en een lange smalle hals (vandaar dat men spreekt van langhalsluit) en drie dubbele snaren. Het is zonder enige twijfel het meest populaire instrument in de Turkse volksmuziek, en komt (vaak in licht gewijzigde vorm) voor van Centraal-Azië tot in de Balkan. De saz is in de eerste plaats hét instrument van de Turkse volksmuzikant, maar komt ook voor in de moderne muziek zoals de arabesk en de pop.

Op onze academie wordt de opleiding saz gegeven door Serdar Demirbas.

Oed

De oed (Arabische luit)  is een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de luit. De moderne oed heeft 12 snaren en een hoek van 90° in de hals.

Op onze academie wordt de opleiding oed gegeven door Tareq Saeed Yahya.

Locatie

Voor de opleiding kan je terecht in de volgende locatie:

Sint-Niklaas (hoofdgebouw SAMWD)

 

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter