Passages V - zo 18 februari 2018

Nieuws

Passages V -  zo 18 februari 2018
Op zondag 18 februari is er de vijfde editie van ‘Passage’! Vanaf 14u00 in het Stedelijk Museum te Sint-Niklaas. Het Goeyvaerts Strijktrio is zoals steeds uw gastheer, waarrond een internationaal getint programma is gebouwd. In organisatie van het Cultuurcentrum.
PASSAGES V, in organisatie van het cultuurcentrum.

Jaarlijks kunnen we vele muziekliefhebbers in vervoering brengen met het ondertussen gereputeerde minifestival Passages.
Een ruimhartig aanbod ontvouwt zich als een ware trip doorheen de muziek, en dit op de bijzondere locaties in het SteM. Het Trio Goeyvaerts is onze vaste kernspeler, waarrond een internationaal getint programma is gebouwd. Voor deze editie kijken we al uit naar de oude muziek van Cappella Mariana (CZ) met hun Songs of Love, naar nieuwe jazz met Susanne Abbuehl (CH) en vocaal werk van mezzo-sopraan Mireille Capelle. En uiteraard is er het Trio Goeyvaerts zelf, met telkens hoogstaand nieuw werk voor strijkerstrio.
Wacht niet te lang, het festival is erg in trek!

Passages zijn een plek waar geen schotten zijn tussen oud en nieuw, jazz en klassiek. Een festival waar de luisteraar centraal staat. U wordt verwend met heerlijk gebak. De hele site van het SteM wordt ingepalmd. Als luisteraar zal U in elke locatie (Breigoedatelier, Museumtheater en Tentoonstellingsruimte) in heel verschillende klankwerelden worden ondergedompeld. Elk optreden is een gaatje in de gigantische caleidoscopische kijkdoos van de wereld van muziek.

SUSANNE ABBUEHL, STEPHAN OLIVA & ØYVIND HEGG-LUNDE

Een lange vriendschap tussen Susanne Abbuehl, Stephan Oliva en Øyvind Hegg-Lunde die begon in 2001 bracht hen vorig jaar samen in de studio. Øyvind Hegg-Lunde is één van de meest gevraagde slagwerkers uit de Noorse jazz scene. Het trio wilde de chemie zoeken tussen drie gelijke stemmen. Het project is een expliciet eerbetoon aan de Jimmy Giuffre, misschien wel het best bewaarde geheim van de jazz revolutie in de jaren 50. De jaren waar de vrijheid binnen de jazz hoogtij vierde. Klarinettist Jimmy Giuffre ontwikkelde een vorm waar spontane creatie voorop stond. Zijn trio was zonder slagwerk en het contrapunt (zo eigen aan driestemmig denken) stond voorop.
Stephan Oliva is een pianist die van vele markten thuis is. Avant-garde, klassiek repertoire en improvisatie is zijn habitat. Oliva componeert ook muziek voor films.
Susanne Abbuehl gevoelig voor de expressiviteit van de zucht en de stilte heeft zelf een hele persoonlijke stijl ontwikkeld. Haar grootste voorbeeld is Jeanne Lee. The Newest Sound Around, een album van Jeanne Lee en haar vaste partner Ran Blake is nog steeds het ijkpunt voor Susanne Abbuehl.
Deze drie uitzonderlijke muzikanten die elkaar mateloos bewonderen verkennen samen expressieve mogelijkheden en smeden nieuwe legeringen van timbres.


MIREILLE CAPELLE

Mireille Capelle is een volleerde vocale acrobate. Haar indrukwekkende carrière bracht haar naar de grootste operahuizen van Europa om rollen te vertolken in de meest uiteenlopende genres. Het podium in Sint-Niklaas is ondertussen een begrip onder zangers die houden van een extreme uitdaging. Leandro Marziotte zette de bakens uit, Eurudike De Beul en Guy de Mey brachten elk op hun manier een sterk staaltje van vocale stand-up. Men mag gerust zeggen dat in het Breigoedatelier een nieuw genre is geboren. Een nieuw genre vereist telkens opnieuw een aftasten van grenzen. Mireille Cappelle zal ons meenemen in deels eigen werk, deels bestaand werk.
Ze omschrijft zich op de volgende manier:

I AM REBEL RETRO KITSCH PUNK
Maybe a bit narcissistic, a stranger everywhere, but also a kind of nomad. I feel like an impressionist and expressionist at the same time. I love what has been said and repeat, repeat and repeat:
"J'aime les nuages...les nuages qui passent...là-bas...là-bas...les merveilleux nuages!" ( I love the clouds… the passing clouds … up there … up there … the marvelous clouds!)- Baudelaire.

CAPPELLA MARIANA

Het luik oude muziek wordt gebracht door de Tsjechische groep Cappella Mariana. Passages vindt telkens plaats dichtbij Valentijn. Het programma van Cappella Mariana is een hulde aan de liefde. De muziek die zij zingen is geïnspireerd op het Bijbelse Hooglied, Canticum Canticorum. Het Hooglied bezingt op passionele wijze de liefde tussen man en vrouw, ook als symbool voor de relatie tussen de maagd Maria en God of de kerk. Aangewakkerd door de Mariacultus inspireerden de prachtige verzen van het ‘lied der liederen’ talloze componisten tijdens de renaissance. 

Hun stemmen schilderen de gedroomde lijnen in de polyfonie. Festivals in heel Europa lopen storm voor deze dynamische groep. De zangers zijn daarnaast nog actief in de meest toonaangevende ensembles zoals Collegium Vocale, Vox Luminis, Huelgas Ensemble. We zijn bijzonder verheugd om hen in Sint-Niklaas te hebben. Zij zullen samen het Goeyvaerts Strijktrio het festival afsluiten met een werk van Arvo Pärt.

GOEYVAERTS STRIJKTRIO

Dit jaar brengt het Goeyvaerts Strijktrio het trio van Arnold Schoenberg. Een belangrijk trio dat niet alleen een bijzondere plaats inneemt in het persoonlijke leven van Schoenberg maar ook een prominente plaats opeist in het kamermuziekrepertoire en de muziekgeschiedenis. Het is genoegzaam bekend dat Arnold Schoenberg de uitvinder was van de twaalftoonstechniek. Een systeem waarmee hij het uitgebluste en uitgeputte tonale systeem na goed 500 jaar ten grave droeg. Zijn rigide manier om toonhoogtes te gaan organiseren heeft een stempel gedrukt op componeren tot op vandaag. Het bijzondere van Schoenberg is dat hij, ondanks dit rigide systeem, een ongebreidelde vrijheid vond om op een zeer expressionistische manier de meest extreme gevoelens in muziek om te zetten. De opname van dit trio die het Goeyvaerts Strijktrio maakte in 2012 heeft er toe geleid dat zij in het Guggenheim NY zijn uitgenodigd om de wereldcreatie te verzorgen van een strijktrio speciaal voor hen door Charles Wuorinen geschreven.

PRAKTISCH:

Wanneer? Zondag 18 februari 2018 om 14u00.

Waar? SteM, Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas

Prijzen? Standaardtarief: € 23, +65 : € 22, -26 : € 20, abo : € 20
https://www.ccsint-niklaas.be/podium/8711/trio-goeyvaerts-passages-v 

Publicatiedatum

2018-01-30

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter