Voordracht “Alles voelen op alle wijzen” - di 8 mei 2018

Nieuws

Voordracht “Alles voelen op alle wijzen” - di 8 mei 2018
Op dinsdag 8 mei, om 19.30 uur, komt Leen Vermeiren een poëzierecitel brengen over werken van Fernando Pessoa, met muzikale achtergrond. Iedereen welkom in de Toneelzaal van de VTS-site.

Leen Vermeiren & Fernando Pessoa

“Alles voelen op alle wijzen”

Dinsdag 8 mei 2018 om 19u30
Toneelzaal VTS, Collegestraat, Sint-Niklaas (op wandelafstand van het station)
 
Toegang & drankje: € 5,00 
(€ 3,00 voor leerlingen en woordleerkrachten)
I.s.m. de Bibliotheek van Sint-Niklaas.
 
Op vraag van verschillende organisaties komt Leen Vermeiren, na de première van haar eerste Pessoa-voorstelling ‘Alles voelen op alle wijzen’  35 jaar geleden , terug naar Vlaanderen om het lichtelijk gewijzigde programma nog eens te laten horen aan een ondertussen  nieuwe generatie poëzieliefhebbers. In het programma wordt Pessoa uitgebreid voorgesteld en er worden een groot aantal gedichten  gezegd  waaronder nu  ook een paar in het Portugees, taal die ze momenteel zelf onderwijst aan buitenlanders  in de streek waar ze woont , de Serra da Estrela.
Er is een muzikale achtergrond met muziek van Erik Satie en tijdgenoten.
Leen Vermeiren werd geboren in Bornem en komt uit een grote artistieke familie.
Zij studeerde  Woordkunst in het Antwerps Koninklijk Conservatorium waar ze een Hoger Diploma met grote onderscheiding  behaalde in 1979.
Gaf gedurende 30 jaar les in Voordrachtskunst en spreektechnieken in verschillende Academies in Vlaanderen, en ook in het Antwerps Conservatorium en Dé Kunsthumaniora. 
Werkte bij Radio Klara voor de nachtelijke poëzieprogramma´s samen met Stan Milbou en achter de schermen van de schooltelevisie in de jaren 80. Presenteerde gedurende 15 jaar bij Poetry International in Rotterdam en  bij andere literatuurevenementen. Bracht jarenlang  verschillende poëzievoorstellingen voor duizenden schoolkinderen in Vlaanderen en Nederland. Gaf performances  over Fernando Pessoa en vele andere auteurs in verschillende landen. In 1991 tijdens Europalia Portugal verzorgde ze tientallen voorstellingen in Vlaamse culturele centra en scholen met haar Pessoa-programma Alles voelen op alle wijzen.
Ze maakte haar droom waar om Portugees te gaan studeren om de dichter Pessoa in zijn originele taal te kunnen lezen en  woont sinds 2003 in Portugal waar ze de taal studeerde  aan de Universiteit van Coimbra en er ook een seminarie Pessoastudies volgde.
In 2012 stelde ze een Portugeestalig poëzierecital samen over Fernando Pessoa en andere werelddichters, dat in  première ging in Casa Grande in Paços da Serra . In 2014 werd deze voorstelling  in Casa Fernando Pessoa te Lissabon gebracht op uitnodiging van de Belgische Ambassade. Leen trekt in Portugal momenteel met de voorstelling  rond in bibliotheken, scholen, culturele centra en huiskamers, samen met dwarsfluitiste Stefanie Van Aelst.
 

Publicatiedatum

2018-05-04

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter