Literaire Creatie

Over literaire creatie

Ben je gebeten door de taal en wil je aan de slag met proza, poëzie of podiumteksten maar weet je niet hoe? Dan is de cursus Literaire Creatie echt wat je zoekt: een driejarige opleiding, drie uur per week, heel erg praktisch en onder begeleiding van auteur Frank Pollet (www.frankpollet.be).

Om iedereen zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden wordt het aantal cursisten tot 15 beperkt. Wanneer dat aantal wordt bereikt, sluiten de inschrijvingen. Wie eerst komt, eerst maalt.

NIEUW: vanaf het komende schooljaar bevat de cursus Literaire Creatie ook een module liedjesteksten schrijven (in samenwerking met diverse muziekdocenten).

Meer info over Literaire Creatie vind je op http://literairecreatievlaanderen.wordpress.com/
Op deze website kan je ontdekken waar in Vlaanderen de cursussen doorgaan. Ook vind je gegevens over alle docenten terug. De ene docent zal immers meer nadruk leggen op theater, terwijl de andere net veel meer thuis is in proza en poëzie. Ook daarin kan je dus nog een keuze maken, al is het toch de bedoeling van elke docent om alle genres aan bod te laten komen.

 

Literaire creatie: nader bekeken

De richting Literaire creatie omvat drie lesuren en is pas toegankelijk voor aspirant-schrijvers vanaf 16 jaar. Elk leerjaar beslaat twee vakken, zijnde schrijftechniek en –begeleiding (2 uur per week) en repertoirestudie (1 uur per week). In werkelijkheid loopt deze opsplitsing niet zo afgelijnd.

Wat het vak schrijftechnieken betreft, leggen we de basis in het eerste jaar. Zo krijgen de deelnemers via theoretische kapstokken en schrijfopdrachten allerlei vaardigheden aangeleerd. Ze overwinnen hun schrijfremmingen en maken kennis met de kracht en de invloed van standpunt, tijd, ruimte, personage, structuur, toon/stijl en thematiek. Een breed spectrum van genres komt aan bod. Heel belangrijk is ook dat ze leren om kritisch en respectvol feedback te geven op teksten van medeleerlingen en te leren omgaan met feedback op eigen teksten. Er wordt in de les geschreven, ter opwarming om de verbeelding, de zintuiglijke waarnemingen of het inlevingsvermogen te vergroten, maar de aspiranten krijgen ook wekelijks schrijfopdrachten mee naar huis die in een volgende les dan besproken worden in de groep.
Deze gang van zaken wordt in het tweede jaar herhaald en uitgebreid. Zo geven we steeds meer gestalte aan grotere projecten.
In het derde jaar maken we zeer specifieke keuzes in verband met het eindwerk, het afstudeerproject. Een bundel kortverhalen, gedichten, een verzameling columns, een literaire verkenning van beeldend werk (foto’s, schilderijen enz).

De repertoirestudie is een logische inleiding en/of organisch vervolg op het deel schrijftechnieken en –begeleiding.  Zowel de schrijfdocent als de aspirant-schrijver zelf brengen teksten of auteurs met een voorbeeldfunctie aan. In het eerste jaar leren de aspirant-schrijvers alle stijlen en genres kennen, in de hogere jaren worden de teksten steeds specifieker gekozen in functie van het persoonlijke traject van de aspiranten. In het kader van de repertoirestudie worden ook gastdocenten en auteurs uitgenodigd en worden literaire en culturele evenementen bijgewoond zoals toneelstukken, bundel- en boekvoorstellingen, literaire festivals enzovoort.
Ook zal je via de repertoirestudie ook kennismaken met literaire tijdschriften, uitgeverijen, belangengroepen, literaire websites en dergelijke.

Op het einde van elk jaar worden enkele externe ‘ervaren’ lezers uitgenodigd om enkele teksten van de cursisten door te nemen. Deze stellen hun bevindingen op en er wordt een feedbackmoment tussen de lezers en de leerling georganiseerd. Aspirant-schrijvers worden beoordeeld aan de hand van hun schrijfopdrachten en –projecten en aan de hand van hun inbreng in het onderdeel repertoirestudie.

Mits toestemming van de schrijver, kan, op suggestie van de schrijfdocent en in overleg met andere docenten aan de academie, een geschreven tekst aan bod komen in andere woordlessen of in samenwerkingsprojecten met andere culturele instanties.

Heb je nog vragen? Check dan onze Veelgestelde vragen. Je kunt ook meteen contact opnemen met de afdeling of de docent van jouw keuze.

 

Locaties

Voor de opleiding literaire creatie kan je terecht in:

Sint-Niklaas

 

 

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter